Leuke Kattenweetjes

Het gezichtsvermogen van katten

Om meer te weten te komen over het fantastisch gezichtsvermogen van katten, hoeft u alleen maar naar hun grotere en gevaarlijkere neven te kijken. Veel grote katachtigen jagen 's nachts. De gemiddelde huiskat is bereid om op elk moment van de dag op een prooi te jagen, zowel ' s middags als in het holst van de nacht. Er wordt zelfs wel gedacht dat katten kunnen in golflengten van licht kunnen zien (wij kunnen dit niet), waardoor ze zelfs de geringste bewegingen kunnen detecteren. Hierdoor hebben katten een voorsprong op hun prooi.

Katten hebben ook een iets groter gezichtsveld dan mensen, waardoor ze vanaf één plek een groter deel van hun territorium in de gaten kunnen houden. Het zicht van katten is niet veel beter dan dat van ons, en hun perifere zicht is zelfs minder gefocust dan dat van mensen. Deze vorm van 'tunnelvisie' stelt ze er echter toe in staat om voorwerpen die snel bewegen beter te kunnen volgen.

De smaakzin van katten

Smaak is een van de minder sterke zintuigen van katten, vanwege hun relatief kleine aantal smaakpapillen vergeleken met andere zoogdieren. Katten kunnen zelfs niet alle smaken proeven, zoals zoet. En niet alleen onze huiskatten zijn geen zoetekauwen - dit geldt voor alle katachtigen. Er wordt verondersteld dat dit verband houdt met hun 'hartige' dieet dat voornamelijk uit vlees bestaat. Hierdoor zijn katten op voedzaam vlees gaan jagen in plaats van te zoeken naar zoet fruit of bessen.

Maar de maaltijd is voor een kat is zeker niet smakeloos. Zo blijkt dat katten smaakreceptoren hebben waarmee ze chemicaliën en bacteriën in vlees kunnen detecteren. Dit kan een vorm van bescherming zijn om voedselvergiftiging te voorkomen, dat veroorzaakt zou kunnen worden door vlees dat aan de randjes net iets te groen is.

Het gehoor van katten

Wist u dat katten niet alleen een beter gehoor hebben dan mensen, maar ook dan honden? Ze kunnen zeer uiteenlopende geluidsfrequenties horen en hebben een gevoelig gehoor. Dit stelt katten ertoe in staat om van een grotere afstand naar dingen te kunnen luisteren. De oren van katten bezitten slimme en fascinerende mechanismen, zoals het vermogen om zichzelf te reinigen. Doordat de gehoorgangen van kitten de eerste weken van hun leven zijn afgesloten, worden oorontstekingen voorkomen.

Hoewel het gehoor van katten belangrijk voor ze is, kan het lastig zijn om vast te stellen of een kat doof is. Dit komt omdat hun andere zintuigen zo gevoelig zijn. Een dove kat kan vrijwel hetzelfde leven leiden als een kat met een goed gehoor, gewoon door gebruik te maken van andere zintuigen.

Als u naar een kat kijkt, dan kan hun vermogen om hun oren onafhankelijk van elkaar te draaien u niet zijn ontgaan - bijna zoals een schotel die draait voor een beter signaal!

Het evenwichtsgevoel van katten

.Ze zeggen dat katten altijd op hun pootjes terechtkomen, en hoewel dit niet altijd zo is, hebben ze wel wat trucjes die ze helpen op gracieuze wijze te landen. Katten hebben een ingebouwd reflex, het 'righting reflex' genoemd. Ze draaien als ze nog in de lucht zijn hun lichaam door zich te oriëntateren met hun oren. Door snelle, complexe bewegingen komen ze vervolgens in veel gevallen op hun pootjes terecht.

Het evenwicht, de snelle reflexen en de unieke fysiologie van katten zorgt ervoor dat ze deze intrigerende handeling kunnen uitvoeren. Katten ontwikkelen dit verbazingwekkende evenwichtsgevoel als wanneer ze slechts vier weken oud zijn - en zodra dit is ontwikkeld, zoeken ze graag hoge plekken om dit vermogen te testen.


De tastzin van katten

Katten hebben tastzintuigen die mensen niet hebben. Snorharen zijn natuurlijk het bekendst, omdat ze katten hun typische uitstraling geven. Snorharen zijn voor katten een soort geheim wapen waar ze hun uitstekende tastzin aan te danken hebben.

Katten hebben 'snor'haren op meerdere plekken op hun lichaam, namelijk ook op hun voorpoten, kaak en oren. Met hun snorharen kunnen katten objecten aanraken en de textuur onderzoeken, zonder dat ze het rechtstreeks met hun huid aan te hoeven raken. Dit is een handige manier om op elk moment van de dag obstakels te vermijden en tegelijkertijd zichzelf te beschermen tegen scherpe voorwerpen of andere dieren.

Katten gebruiken aanraking ook om hun plaats in de sociale hiërarchie te bepalen. Katten wrijven vaak zachtjes hun snuiten tegen elkaar aan tijdens de eerste ontmoeting, en er wordt verondersteld dat dit de reden is dat hun neuzen zo gevoelig zijn.

De reukzin van katten

Voor het sociale leven van katten is reukzin misschien wel het belangrijkste zintuig. Reukzin stelt een kat ertoe in staat de territoria van andere katten te identificeren en vast te stellen of er krolse katten in de buurt zijn. Katten kunnen dankzij hun reukvermogen zelfs de emotionele toestand van andere dieren vaststellen.

Katten produceren elk een unieke geur met zeker zeven verschillende geurklieren verspreid over hun lichaam. Ze zullen obsessief hun huis en hun verzorgers met deze klieren 'markeren'. Het is niet bekend of ze dit doen om zichzelf op hun gemak te stellen, of dat het een manier is om zich plaatsen en mensen toe te eigenen. De meeste mensen beschouwen het gewoon als een teken van genegenheid!

                 De interne klok van katten

Net als mensen hebben katten een intuïtieve interne klok die ervoor zorgt dat ze altijd weten of het tijd is om te rusten, te spelen of te jagen. Katten staan erom bekend dat ze hun mensen elke dag op hetzelfde tijdstip wakker maken, vaak vroeger dan leuk is! Want waarom zouden wij ons niet schikken naar hun natuurlijke ritme van een actieve ochtend, gevolgd door een middagdutje, en een jachtsessie in de avond.

De interne klok van katten is ook duidelijk wanneer ze u er op een gezet tijdstip aan herinneren dat het etenstijd is. De meeste katten krijgen twee keer per dag te eten, en uit onderzoek is gebleken dat katten kort voordat het etenstijd is spijsverteringschemicaliën produceren.

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat het tijdsbesef van een kat grotendeels verband houdt met daglicht en de zon. Wanneer katten in constante duisternis of constant licht zouden leven, verliezen ze hun gevoel voor routine..

Over Poeslief

Poeslief toont de leukste, gekste of grappigste kattenvideo's, van commentaar voorzien door Nederlands bekendste kat Abatutu (o.a. De Wilde Stad). Abatutu observeert en becommentarieert op humoristische wijze de mensenwereld. Poeslief behandelt verschillende thema's: zoals katten en water, katten en honden, katten en andere dieren etc.