Verzorgingsadvies 

Het Kattentoilet

Er is zoveel keus aan kattenbakvullingen dat je niet zomaar kan zeggen welke de beste is. Ook is dit heel persoonlijk. Als je wekelijks of vaker de hele inhoud van de kattenbak wilt weggooien dan is het goedkoopste grit prima.

Daarnaast is er het klontvormige grit wat als voordeel heeft dat de plasjes ballen worden die je met een speciaal schepje weg kunt gooien Het niveau van de kattenbak vul je regelmatig aan en eens in de zoveel tijd gooi je alles weg.

Dit grit is duurder maar ook wel heel makkelijk, tijdbesparend en zuinig in gebruik. Wel echt dagelijks scheppen anders graven de katten de ballen weer kapot. Klontvormend grit is er in fijn en grof grit te koop.

Ik ben al jaren geleden op houtkorrels overgegaan. Dit heeft als voordeel dat het licht in gewicht is. En als je dit samen met de PeeWee kattenbak gebruikt die als een zeef de urine opvangt zodat je alleen het onderste gedeelte van de bak hoeft schoon te maken dan kun je eindeloos lang doen met een grote zak korrels. Meer informatie over kattenbakvulling is te lezen op de site van "Omlet" 


Geur in huis van een kattenbak beperken?

Borstelen en Kammen

Met een vlooienkammetje is het makkelijk te controleren of de kat vlooien heeft. Als je geen vlooien kunt zien maar wel zwarte puntjes in de vacht, dus ook in de kam, dan zijn dit de poepjes van de vlooien. Bij katten die buitenkomen of samen met een hond leven kan dit zomaar ontstaan. Zie het kopje vlooien voor verdere actie.

De staart is soms bij volwassen katten wat vettig en met kammen/borstelen trek je hierdoor makkelijk plukken vacht los. Vooral (ongecastreerde) katers kunnen hier last van hebben. Inpoeieren met maizena of babypoeder wil nog weleens helpen 


Nagels Knippen

Regelmatig de nageltjes knippen is prettig voor de kat en voor de eigenaar. Er zijn hier speciale schaartjes voor met een rond oogje waardoor je precies kunt zien welk gedeelte je van de nagel knipt. Gebruik geen nagelknipper hierdoor splijten de nagels makkelijk. Als je op het voetzooltje drukt komen de nageltjes eruit en dan alleen het gebogen gedeelte van de nagels knippen van de voorpoten. Achterpoten worden alleen gebruikt om af te zetten.

Bij katten met zwarte nageltjes zijn de bloedvaatjes in de nagels niet te zien, dus voorzichtigheid is geboden..


Ogen 

Soms hebben de Britjes last van wat natte ogen met een bruinachtige afscheiding op de vacht onder de ogen. Druppels van het merk "Jean Peau" genaamd Eye Care zijn hiervoor ideaal.