Voeding

Katten worden geclassificeerd als 'carnivoren', wat betekent dat ze strikt vleeseters zijn. Hun lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig die enkel te vinden zijn in dierlijk vlees en deze stoffen kunnen ze zelf niet aanmaken. Een voorbeeld hiervan zijn Taurine en Arginine, essentiële bouwstenen voor de gezondheid van uw kat. Zonder hen zou uw kat extreem ziek kunnen worden. Taurine-tekort kan gevaarlijke hartproblemen veroorzaken, maar ook oogproblemen die tot blindheid kunnen leiden. De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat uw kat alle voedingsstoffen binnenkrijgt die ze nodig heeft, is om een hoogwaardige kattenbrok te voeren, dus geen goedkope brok uit de supermarkt. Een hoogwaardige kattenbrok bestaat onder meer uit genoeg eiwitten. Maar alleen brokken voeren is wel wat saai voor de kat.

Bij ons krijgen de katten vers (gemalen) vlees van de wangen van de koe. Dit spiervlees kunnen ook onze kittens al vanaf 5 weken eten. Het verse vlees vullen we aan met Trovet, dit zijn vitamines en mineralen die het vlees tot een totaalvoer maken. De zwangere poezen en de kittens krijgen behalve het vlees ook de brokken Mother and Babycat van Royal Canin. De overige katten krijgen afwisselend kattenbrokken van het merk Carocroc of Proplan. Voor de afwisseling krijgen ze ook heel af en toe wat blikvoer van bijvoorbeeld Cosmo of een ander merk. Als de kittens ons huis verlaten krijgen ze voldoende voer mee (waaronder een kittenpakket van Royal Canin) zodat ze de eerste weken het voedsel krijgen dat ze gewend zijn. Dit alles voor een goede start van het nieuwe kitten.

En natuurlijk stellen we zelf ook een kitten(pret)pakket samen waar het kitten en de nieuwe eigenaar veel plezier aan beleven.


Nog even over melkproducten, ook de kattenmelk die lactosevrij is wil nog weleens diarree veroorzaken. Wij hebben altijd alleen vers drinkwater staan. Wilt u toch kattenmelk geven, doe dit dan heel beperkt.

De laatste tijd komt allergie van plastic eet- en drinkbakken wat vaker voor. De katten krijgen soms wondjes aan de lippen en kin. Stenen- en aardewerk bakken kunnen dit voorkomen.